•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Március 1-én North Dartmouth-i (Massachusetts) otthonában gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Ralph Peterson Jr. jazzdobos-zenekarvezető. Ötvennyolc éves volt.
Peterson azon egyedülálló dobosok egyike volt, aki helyet kapott Art Blakey zenekarában. A nagy dobos egyéniség halála után ő volt emlékének egyik fő ébren tartója. Egyszer ezt nyilatkozta: „Ha én uralkodnék a földön, mindenki Art Blakey-t ünnepelné, folyton, nap mint nap, egész évben.”
Peterson Blakey-től leste el a poliritmikus postbop dobolás titkait, amit latin ízekkel fűszerezett. A dobolás mellett alkalmilag trombitált és zongorázott is. Abban is követte dobos mesterét, hogy szívesen fedezett fel a jazz számára új tehetségeket. Olyan muzsikusokat patronált, mint George Colligan, Orrin Evans és Jeremy Pelt. Az utóbbi közel húsz évben a bostoni Berklee College of Music tanára volt, és itt támogatta a jövő reménységeit. Sajnos munkáját és művészetét súlyos betegségei (cukorbaj, rák) hátráltatták.
Blakey 80-as évekbeli Messengersében ismerkedett össze a szaxofonos Donald Harrisonnal és a trombitás Terence Blancharddel, akikkel több közös felvételt készített saját zenekarukban. Szintén játszott David Murray és Craig Harris oldalán, valamint Geri Allen pianistával. Számos saját albuma is van, az utolsó 2020 szeptemberében jelent meg. Várhatóan idén kiadják publikálatlan utolsó triólemezét, amelyet sajnos már nem vehet a kezébe.

embed video plugin powered by Union Development