•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Magyar Dal Napja 2011 – Jazzdal színpad

Képes beszámoló

Presser Gábor ötletét tettek követték, 2008-ban a Sziget minusz 4. napján mutatkozott be  az első Magyar Dal Napja rendezvény.  A mag termékeny talajra hullott, a közönség megszerette, azóta minden évben, szeptember második vasárnapján rendezik meg az immár számos vidéki és határon túli városra kiterjedő zenei ünnepet.

Természetesen a jazz műfaj is kezdetektől fogva képviseli magát a Magyar Dal napján. 2009-ben a MÜPA előtt állították fel a Vokális Jazz Sátrat, 2010-től a Budapest Jazz Club ad otthont a Jazzdal színpadnak, a program fölött a Magyar Jazzszövetség vállalt védnökséget.

Az idei műsort a Magyar Jazzszövetség alelnöke, Csepregi Gyula konferálta. Bevezetőjében kifejtette, azt tekintik magyar jazzdalnak, amit magyar szerzők Magyarországon, de nem feltétlenül magyar nyelven írtak. A Jazzdal szinpadon elhangzott dalok túlnyomó többsége magyar nyelven szólalt meg. Komoly kihívás ez a szerzők és az előadók számára, mert a magyar nyelv lüktetése, játékossága nem feltétlenül egyezik a jazz ritmusával. Ez a prozódiai feladat nem megoldhatatlan, de nagyfokú nyelvi leleményességet igényel. Gondoljunk csak a Macskafogó 4 gengszter című dalára, melynek szövegét Hajnal István írta, vagy Bradányi Iván remek szövegeire, Berki Tamás dalaira.

A Jazzdal színpad fellépői között volt aki a magyar népdalokat öltöztette  jazzes köntösbe, volt aki magyar költők verseihez írt zenét, volt aki korábban angol nyelvű szöveggel elkészült dalaihoz írt magyar szöveget, volt aki a 19-20 század magyar dalait hangszerelte ritmizálta újra. 

Az előadók 45 percet játszottak, negyed órás átszerelésekkel követték egymást a koncertek. A mini jazzfesztivál a sok résztvevő ellenére pörgősen és jelentős csúszás nélkül zajlott. Külön kiemelném a kiváló hangminőséget. A Magyar Dal napján teltház volt a Budapest Jazz Clubban, a közönség ovációval fogadta a produkciókat. 

A Jazzdal színpán felléptek:

   - Szakcsi Lakatos Béla - Pocsai Krisztina

   - Lakatos Ágnes, Csuhaj Barna Tibor, Binder Károly trio

   - Révész Richárd (Ricardo), Pluto Horváth József, Bordás József, Nagy László, Zsoldos Béla quintet

   - Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint duo

   - Malek Andrea Band

   - Stúdió 11 Kökény Attilával

 

 Pocsai Krisztina és Szakcsi Lakatos Béla

 Lakatos Ágnes
 

Csuhaj Barna Tibor

 Binder Károly

 Nagy László

 Plutó Horváth József

Harcsa Veronika 
 

Gyémánt Bálint

Malek Andrea Band
 

Csepregi Gyula

 Stúdió11 Ensemble

Kökény Attila

 

 

Blazsejovszky Zoltán

2011.09.12.

 

.