•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

Kubai koktél: Cugi’s Cocktails - Xavier Cugat and his Orchestra

 

Ifjúkorunk latin lázát a rumba, a szamba, a mambó és a cha cha cha jelentette, még jóval a bossa nova előtt az 50-es évek második felében. Az előadók sorában pedig Xavier Cugat, Edmundo Ros és Perez Prado zenekarait favorizáltuk. Minden magyar együttesnek is játszania kellett a Besame mucho-t, a Patricia-t vagy a Melodie d’Amour-t. Kuba divatba jött, már csak Castro és Che Guevara miatt is, bár a legnevesebb kubai zenészek akkorra már mind Floridában vagy Kaliforniában telepedtek le, de jutott belőlük Atlantic City-be és Las Vegasba is.

Maestro Cugat valamennyiüket megelőzve már a 30-as években az Egyesült Államokba tette át székhelyét, hiszen ott sokkal több fellépési és lemezkészítési lehetőség adódott. Végigmuzsikálta a háborús éveket, az azt követő békés évtizedeket és még 1963-ban is aktív volt, hiszen ezt a lemezt akkor rögzítették New Yorkban. A korábbi édeskés latin zene helyébe Hal Mooney érdesebb hangszereléseinek köszönhetően sokkal jazzesebb hangzás lépett. A zeneszámok mindegyike a latin világ kiváló italainak állít emléket. A Karibi-térség és különösen Kuba ugyanis nemcsak vérpezsdítő zenekarairól és kaszinóiról nevezetes, hanem egzotikus koktéljairól is. Úgy tűnik, hogy ezek Cugat mestert is megbabonázták, bár ezzel nem állt egyedül, hiszen nemrégiben egy szomjas magyar államférfi még politikai karrierjét is kockára tette, hogy a helyszínen kóstolgathassa a nevezetes italokat.

Nos, mi – Cugi jóvoltából – kevesebb kockázattal és lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá a legjobb italokhoz a daiquiritől a Manhattan-koktélig, a Champagne-tól a rumos kóláig. Elég helyet foglalni egy kényelmes fotelban és elindítani a CD-t. Jó szórakozást!

Márton Attila

.