•  

  •  

  •  

  •  

  •  

 

A finn jazz – ma

 

Lehetséges, hogy Finnország nem jazz-nagyhatalom, de a Jazz From Finland 2005 című reprezentatív, tizenöt számból álló gyűjteményes CD meghallgatása egy fontos tanulsággal biztosan jár: északi rokonaink között ma is jó néhány kiváló jazzművész akad, érdemes lenne jobban megismernünk őket.

Párhuzamos jelenség a mai magyar és finn jazzben, hogy jelentős mértékben megnőtt a fesztiválok, illetve az egyéb élő fellépési lehetőségek száma. Ám míg Magyarországon napjainkban is a műfaj egyik komoly gondjának nevezhető az akadozó lemezkiadás, addig Finnországban a jazz adathordozók száma is figyelemre méltó mértékben emelkedett az utóbbi években. A jazz mind töretlenebb fejlődését segítette elő az is, hogy az 1980-as évektől jazzoktatás is folyik a híres Sibelius Akadémián. Stiláris sokszínűség jellemzi a mai finn jazzt: az elmúlt tizenöt évben jelentkezett fiatalabbak között sokan a műfaj legmodernebb változatait próbálgatják (pl. Kimmo Pohjonen tangóharmonikás vagy a Gnomus együttes), mások azonban post bopot, free zenét vagy épp etnojazzt játszanak, gyakran az idősebb muzsikusgenerációk tagjaival, esetleg az ő nyomdokaikon haladva. Az évtizedek óta a pályán levők szintén aktívak: Jukka Tolonen legutóbb fiatal zenészekkel készített el egy Coltrane-emléklemezt, melyen természetesen itt is, ott is felfedezhető a régi Tolonen-albumok stílusa; Jukka Perko, a talán legtöbb külföldi országban ismert finn jazzmuzsikus ma is a közérthető, kristálytiszta formákat kedveli, legalábbis ez derül ki a válogatáson hallható felvételéből, a Severi Pyysalo vibrafonossal és Teemu Viinikainen gitárossal rögzített artisztikus melódiából; Juhani Aaltonen szaxofonos/fuvolista pedig – bátran megkockáztatom – az utóbbi évek egyik legjobb lemezét készítette el Reginald Workman és Andrew Cyrille társaságában. Erről a mesteri albumról a Serenity című felvétel került bele a gyűjteménybe. S ha végigtekintünk az ország jazzkoncert-kínálatán, illetve az utóbbi években megjelent lemezek formációin, azt tapasztaljuk, hogy – akárcsak nálunk – a fiatalabb zenészgenerációk tagjai idejüket megosztva szívesen játszanak különböző irányzatokat képviselő kis- és nagyzenekarokban. Akad olyan muzsikus is, így a 2005-ös gyűjteményben nem szereplő Laura Sippola énekesnő, aki a jazz határterületein mozog népzenei, pop- és country-elemeket tartalmazó szerzeményeivel, illetve olyan művész (Samuli Mikkonen), aki a klasszikus európai zongorázás és az amerikai eredetű improvizatív zene sajátos ötvözésével kísérletezik.

 

Mára a nagyobb finn lemezkiadók mellé néhány igényes kisebb label is felsorakozott, s a muzsikusok maguk is mind gyakrabban vállalkoznak saját műveik publikálására. Így évente több tucat finn jazzlemez lát napvilágot, bár az is igaz, hogy ezek nagy része külföldi lemezboltokban ismeretlennek számít. A finn zenei csemegék beszerzése gyaníthatóan internetes vásárlás útján a legbiztosítottabb. Az egyre gazdagodó finn jazzkínálatból mindenekelőtt a Fiasko, a Texicalli, a TUM és a Silence/Abovoice kiadványaira érdemes felhívni a figyelmet. A Helsinkibe eljutó turista pedig többek között a Rytmihäiriö Klubban, illetve az UMO Jazzház alagsori klubhelyiségében hallgathat élő finn jazzt, igen gyakran külföldi vendégművészek közreműködésével. Nemzetközi jelenség, s Finnországra is igaz, hogy mind több étterem és éjszakai mulatóhely alkalmaz jazzmuzsikusokat a közönség becsalogatására. Sok vidéki városban található jazzklub, s az ország egyik legvonzóbb kulturális eseménye ma is a nemzetközi sztárokat felvonultató Pori Jazzfesztivál. Idén július közepén rendezték meg a 41. jazzfesztivált Poriban, többek között a Trio Töykeät, Jukka Perko, Eva Dahlgren, a Harvie S Quartet, Airto Moreira, a Carla Bley Big Band, a Makoto Ozone Trio, a Neville Brothers, Peter Lipa, Ted Curson, a Sonny Fortune-Rashied Ali duó és a Bennink & Rollet dobduó programjával. Hazánkat a Bohém Ragtime Jazz Band képviselte: Ittzés Tamásék három helyszínen öt koncertet adtak. Jövőre előreláthatólag július 14-22. között rendezik meg a fesztivált, melynek részletes programját 2007 márciusában ismerheti meg az érdeklődő közönség.

 

Máté J. György

.